Att inte ge upp

Hédi Fried, det namnet är väl riktigt bekant numera. Själv har jag s.a.s. ”följt” henne i rätt många år. Hon är gammal nu, över 90, men har snarast intensifierat sina aktiviteter för att få sin röst hörd. Häromåret var hon nominerad till Augustpriset för en bok med koppling till Förintelsen, den som hon faktiskt överlevde.

Idag skriver hon i DN om kampen för demokratin, om bibliotekens och bildningens roll och riskerna med att låta saker och ting bara hända utan att reagera. Här refererar hon till en artikel av Maria Leissner, där Leissner skriver en sorts kokbok över hur man gör ett maktövertagande i syfte att lämna demokrati och allt det bakom sig. Läsvärt, särskilt som det går att se att det stämmer när vi betraktar somliga ledare i världen, inte så långt bort i vissa fall.

Jag som enskild liten människa, vad kan jag göra för att värna demokratin? Är den ens värd att värna? Det är ett trögt sätt att styra förstås och en av systemets värsta svagheter är att den öppnar för anti-demokrater att ta makten, bara de använder sig av demokratins arbetssätt när de gör det. Sedan kan de bestämma nånting helt annat.

Sverige är förstås lika lite immunt mot ett sådant förlopp som vilket demokratiskt land som helst. Det kommer an på oss, befolkningen, att vara uppmärksamma och inte låta det ske. Var och en av oss. Inte se vårt medborgaransvar enbart som det vi gör på valdagen, utan också se att vi kan påverka genom att delta i debatt. Forum saknas sannerligen inte och många är de som deltar. Jag själv just nu på detta sätt och annars ibland via Facebook eller i diskussioner osv.

Jag beundrar Hédi Fried för hennes ihärdighet. Det finns en liten film med henne på SVT Play som är väl värd att se. Ibland kan jag undra om ungdomar i skolan, som t ex får se en sådan film, tar till sig av budskapet eller om de stänger öronen bara för att den som förmedlar det är en åldrad person, allt annat än modern och häftig. Jag hoppas sannerligen inte det!

Fried i DN idag här: Biblioteken får inte abdikera DN 8 feb 2018

Maria Leissners artikel här: Leissner om nyvalda auktoritära populister

SVT-filmen med Hédi här: SVT ”Min oro” med Hédi Fried

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s