7 dec och lite minnen

Landscape

”Arizona during the attack” (hämtad från Wikipedia)

Idag är det 75 år sedan Japan attackerade USA med bomberna mot Pearl Harbor. Det var fegt och oväntat. De båda länderna förhandlade med varandra fortfarande när anfallet kom och förde in USA i 2:a världskriget.

Jag besökte Pearl Harbor som turist för tjugo år sedan. Där är nu ett museum och en minnesplats för de mer än 2000 som dödades den dagen. Först fick man röra sig i en lokal med diverse minnessaker, därefter var det filmvisning, en film som klippts samman av både amerikanska och japanska filmer. När filmen var visad fördes vi ut genom en annan dörr till båtar och åkte ut till minnesplatsen som är byggd över fartyget Arizona som sänktes vid attacken. Platsen var byggd som en bro tvärsöver fartygets mittdel. Man hade tagit bort torn och kanoner från fartyget, så att bara däcket var synligt en bit under vattenytan. Det syntes fortfarande läckage av olja på vattenytan.

Minnesplatsen ovanför var inredd med vit marmor där namnen på de dödade var inristade.

Ett minnesvärt besök.

Ett annat minnesvärt besök som faller mig in nu är Santiago de Chile. Jag har nyligen sett den chilenska filmen ”NO” som berättar om kampanjen inför folkomröstningen 1988 när chilenarna fick chansen – och tog den – att rösta bort diktatorn Pinochet och införa demokrati.

300px-golpe_de_estado_1973

Presidentpalatset i Santiago under attack sep -73 (bilden hämtad från Wikipedia)

Jag besökte Chile våren 1988 och reste ned genom landet från Atacamaöknen i norr till huvudstaden. Det var då femton år sedan de berömda bilderna vistas i svensk TV på hur den demokratiskt valde presidenten Allende störtades i en militärkupp. Vi strosade inom staden och såg presidentpalatset med skottskador på väggarna som ännu fanns kvar. Överallt i staden såg vi militärfordon och tungt beväpnad militär. Det var ett halvår före folkomröstningen.

I morse träffade jag som vanligt en annan hundägare under vår morgonpromenad. Ibland hejar man lite, ibland blir det mer. Idag var det en sådan gång med lite mer. Hon berättade att hon var krigsbarn från Finland och nu mycket, mycket oroad över hur det är i världen. Med Trump, med Putin, med Frankrike. Hon mindes ännu hur det var när bomberna föll i hennes finska hemstad och vad man måste göra för att skaffa mat och skydd. ”Mina barn begriper ingenting. Inte mina barnbarn heller. De är bortskämda!”

Ingen av oss vet hur det blir i framtiden. Vi kan bara hoppas. Och hoppas!

Annonser

En tanke på “7 dec och lite minnen

 1. Gabrielle

  Intressant inlägg.
  Kommer att tänka på några saker:
  Apropå att klara sig i en stad i krig: ”Arons bok” av Jim Shepard. En liten pojke i Warszawas getto under andra världskriget. Han smugglar och han stjäl, allt för att han och hans familj ska överleva. Allting blir värre och värre. Han är bara 9-10 år när berättelsen börjar. Mycket välskriven bok som berättas helt ur pojkens perspektiv. Den är märkligt osentimentalt berättad. Men saknar känslor gör han förstås inte. Han gråter mer och mer. Och det finns risk att läsaren gör det också.

  Apropå attacken på Pearl Harbour: filmen ”Sophie and the rising sun” gick på Stockholms Filmfestival och kommer kanske på ”vanlig bio” också, det vet jag inte. Filmen handlar om fördomar, rasism, moral, mod och civilkurage i en liten ort i den amerikanska södern strax före anfallet mot Pearl Harbour. Bra film!

  Och visst, nog handlar det om att hoppas som du skriver. Men förstås också om att på det sätt man kan försöka bidra till att ”världen ska bli bättre”. Det låter förstås stort och storstilat – och omöjligt, kanske? Men jag envisas med att tro att alla goda människor med olika medel kan medverka till att minska hatet och i stället göda den godhet som nog finns hos alla egentligen. – Usch, låter det där väldigt förnumstigt, kanske?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s