Ekorrmatande

Jag tycker om ekorrar. Dom är så söta och så skickliga på sitt klättrande, hoppande och manövrerande. Kanske finns en särskild kärlek till dessa djur hos mig för att jag hade en ekorre som ”kramdjur” när jag var liten. Han finns fortfarande och har kramats av andra barn sedan dess.

Men nu handlar det om levande ekorrar, som jag får uppleva på nära håll när jag – som nu – har förmånen att få bo mitt i naturen. Jag har kunnat följa klädedräktens förändring under året och någon enstaka gång få en bild som jag tyckte var okay.

Glädjande nog har det nu visat sig att det elaka ryktet om ekorrarnas rovlystnad och benägenhet att stjäla fågelägg är bara ett rykte och en fördom. Helt utan grund. Det gör det ännu lättare att tycka om de små akrobaterna!

Ekorren kommer gärna fram när den vill ha mat och mat får den. Hittills har jag lagt ut på en sten och lite på marken omkring. Mest jordnötter. Inte såna man köper på ICA och tar som tilltugg till cocktail eller vin. Nej, man kan få tag i billigare nötter på plantaffärer och såna ställen.

Fåglarna har sin egen plats, med en fågelmatare fylld av frön. Såhär års får man fylla på ofta.

Ekorren vill också ha frön, uppenbarligen. Den har hittills haft lätt att hoppa till fågelmataren och sitta där fastklängd och peta ut godsakerna ur hålen. Sen har jag grymt sågat bort lite grenar, så den inte kan komma åt fåglarnas mat längre.
Men nu kan den – eller de, för de är flera! – känna sig glada igen! De har fått en egen matare.

Tanken med den är att ekorren ska kunna lyfta på locket och plocka åt sig. Såhär inledningsvis har jag ställt upp locket, för att de ska lära sig var maten är. Det har tagit ett dygn. Men nu, nyss, har de upptäckt skatten!

Imorgon ska jag ta bort pinnen så att locket stängs. Ska bli spännande att se om de klarar att komma åt maten ändå.

_DSC0679_b01_konv_

1. Vinterpälsen på

_DSC0917_b01_konv_

2. Sommar!

_DSC0953_b01_konv_

3. Hallå där!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Hungrig?

_DSC1817_konv_

5. Pour écureuils!

_DSC1819_konv_

6. Ekorrestauranger

_DSC1821_konv_

7. Laddad!

_DSC1845_konv_

8. Premiärgästen!

Annonser

3 tankar om “Ekorrmatande

 1. Gabrielle

  Oj! Trevligt inlägg med väldigt fina bilder på väldigt söt ekorre.
  Den jag sett här en liten bit norrut har skabbigare svans och fortfarande lite grått i pälsen, men påfallande långa och fina tofsar på öronen. Han/hon har hittills fått nöja sig med mat utlagd på en sten. Jag tycker också om ekorrar, och det var trevligt att höra att dom inte anses så rovgiriga på fågelägg som man trott tidigare.

  Svara
 2. Anna Inläggets författare

  Matning på sten har fungerat bra här, men jag har sett räven komma fram och sno mat fler än en gång. Den vill jag inte mata! Du har kanske inte det problemet på ön?

  Svara
 3. Ping: Ekorrestaurangen – Arundo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s