Smaskens med insekter

images

Smaskens?

Läser i DN om insekter som mat. Det visar sig att det går bra att handla och äta i flera andra europeiska länder, t ex Storbritannien, Frankrike och Italien. Men inte i Sverige. Varför då då? Jo, Livsmedelsverket sätter stopp och har enl artikeln tolkat någon EU-regel precis i motsatt riktning jämfört med dessa länder. Och förbjudit insekter som mat.

Varför ska man äta insekter? Ja, ett bra skäl är deras näringsinnehåll. En annan, kanske ännu bättre anledning, är att belastningen på miljön vid framställning av insekter till mat är så ofantligt mycket mindre än den som sker vid framställning av kött. Grisuppfödning ger 100 gånger större klimatutsläpp än insektsuppfödning. Produktion av nötkött kräver 12 gånger mer föda per kilo jämfört med produktion av insekts-”kött”.

Det står att Sverige konsumerar 87 kg per person och år av kött! Visserligen har man sett en nedgång men det är ju kolossalt mycket. Det blir ca 1,5 kg kött i veckan. Per person. Jag tycker det låter absurt att folk skulle äta så mycket kött, men siffror är siffror.

Undrar om det är gott att suga på en syrsa? Knapra på en kackerlacka? Tugga en tusenfoting?

Det känns förstås såhär i förstone lite äckligt att tänka sig. Men alla vi icke-vegetarianer äter andra djur utan att blinka.

Jag ser fram emot att prova (faktiskt!) och hoppas att Livsmedelsverket gör som artikelförf rekommenderar och häver förbudet.

DN-artikeln här.

Författaren beskrivs som ”insektsentreprenör”, så hon kan förstås ha ett egenintresse i hävt förbud. Men argumenten förefaller rätt starka i sig.

Annonser

2 tankar om “Smaskens med insekter

 1. Gabrielle RW

  Oj, vad hungrig jag blir!
  Knaprat på en gräshoppa har jag faktiskt gjort en gång – i Japan tror jag. Minns det inte som gott direkt utan framförallt knastrigt. Kanske var det drinktilltugg.
  Siffrorna för köttkonsumtionen låter mycket tycker jag också. Äter absolut inte 1,5 kg kött i veckan. I t-banan sitter affischer om att grisar under sitt korta liv har mindre än 1 kvadratmeter att röra sig på och ut kommer dom väl aldrig. Usch, att vi gör så mot våra ”meddjur”.

  Jag känner mig inte direkt sugen på att äta insekter, men jag tror säkert vi kan vänja oss vid det. Och sen om vi ska få dåligt samvete för det också kan man ju fundera över.

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   Dåligt samvete? Har vi det för att vi föder upp djur som vi äter upp? Tja, det kanske känns omoraliskt, men då borde vi i alla fall känna oss lite stolta över våra djurskyddslagar och tillsyn. Rimligtvis borde det också gå bra med insektsfarmer som på samma sätt tar hänsyn till insekternas livskvalitet. Då kan vi sluta äta grisar och kor, lamm och kalkoner. Hoppas dessa får finnas kvar i faunan ändå med bra liv. Men det kanske inte är möjligt.
   Man kan fundera över hur man värderar insekters livskvalitet. Hur många kubikmeter behöver de som livsutrymme? Går det att avläsa om de är glada?
   Frågorna hopar sig.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s