Feltänkt om skatter

Socialdemokratiska finansministern Andersson försvarar beslutet att ta bort sänkt arbetsgivaravgift för unga. Argumentet hon för fram är att reformen gav för få jobb i relation till vad det ”kostar” för staten. För dyrt per jobb. Andra S-debattörer (och vänsterpartister) använder samma resonemang när de kritiserar Alliansens metod att få in fler unga på arbetsmarknaden. ”Det kostar X miljoner och ger bara Y jobb”, säger de. ”Alldeles för dyrt per jobb”!

Det är en mycket egendomlig tankegång som ligger bakom. För att kunna påstå att sänkt arbetsgivaravgift är en ”kostnad” för staten, måste man leva i föreställningen att dessa pengar tillhör staten från början. Men det gör de inte. Pengarna kommer från företagen, arbetsgivarna och före dem från kunder och konsumenter.

Dyrt med sänkt arbetsgivaravgift? Nej, inte för staten, inte för arbetsgivarna, inte för konsumenterna. Men dyrt med högre arbetsgivaravgift? Javisst, både för konsumenter och företag och förmodligen också för staten genom färre ungdomsjobb, fler bidragstagare och färre skattebetalare.

Det är vanligt att S-politiker levererar kritik mot Alliansens politik i allmänna ordalag genom att säga att ”deras svar var alltid mera skattesänkningar, de sänkte skatten med Z miljarder!! under sina åtta år”, och det sägs med upprördhet och harmsenhet i rösten.

Själva ordet ”skattesänkningar” börjar låta som ett skällsord.

Nog är det svårt att förstå hur de tänker. Om de tänker…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s