Ta vara på läkarna!

Igår på TV-nyheterna visades ett inslag om en neurokirurg från Syrien som kommit till Sverige som flykting förra året. Under flykten förlorade han hela sin familj på Medelhavet! En tragedi som är omöjlig att sätta sig in i.

Nu fortsätter motigheterna. Han har lärt sig tala svenska, vilket han demonstrerade i TV-intervjun. Men han får inte jobba som läkare. Varför? Jo, för att Socialstyrelsen inte hinner med sitt jobb. Idag sitter de och läser ansökningar som kommit in i juli. Förra året! Han väntar sedan ett år på deras godkännande av hans ansökan om svensk legitimation.

Jag förstår inte det här! Varför ska man hindra välmeriterade läkare från andra länder att arbeta som läkare bara för att Socialstyrelsen inte hinner med sitt uppdrag i rimlig tid?

Samtidigt med att erfarna läkare, som mannen i TV-inslaget, går och väntar – eller jobbar som undersköterska, som han – på att få läkarlegitimation, så arbetar ett stort antal icke-legitimerade läkare i vården. Som läkare.

Vilka är de då? Jo, alla AT-läkare och alla examinerade läkare som ”vikarierar” som underläkare för att samla poäng så att de kan söka AT precis där de vill ha den, företrädesvis i huvudstaden. Alla dessa unga läkare får läkaruppgifter och avtalsenlig läkarlön. De arbetar ”under handledning” formellt, vilket innebär att en annan läkare kan ställas till svars när de begår misstag. I praktiken arbetar många av dem självständigt, tar emot patienter, ställer diagnoser osv.

Erfarna läkare med specialistkompetens inom områden där svensk sjukvård har stora behov hindras, medan unga oerfarna läkare släpps in. Varför?

Obegripligt slöseri med viktiga resurser.

Läkare från andra länder med dokumenterad kompetens bör självklart få arbeta som läkare i sin specialitet i väntan på den formella legitimationen. Om det finns oklarheter finns det väl inget som hindrar att de får (formella) överrockar, precis som sina unga oerfarna svenska kolleger.

Ändra regelverket så att verksamhetscheferna tar ansvar för vem de anställer, precis som sker med nyutbildade icke-legitimerade svenska läkare.

Mannen i TV-reportaget överväger nu att söka arbete i ett annat EU-land, där hans kompetens tas tillvara bättre. Sorgligt.

Här är länk till reportaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s