Tankar om ett D

Göran Eriksson skriver i SvD om socialdemokraternas tapp till sverigedemokraterna. Att de senare tycks locka fler väljare än de förra bland LO-anslutna ”arbetare”. Läs här.

Jag är inte särskilt förvånad. SD talar om hur de längtar tillbaka till nån sorts idyllisk forntid med ”det svenska” som ideal och det är – tror jag – precis vad många socialdemokrater också drömmer om. Det är förstås bara en dröm. Partiet har haft förmågan att i ledande ställning agera pragmatiskt och ansvarsfullt många gånger sedan mitten på förra seklet. Men det har nog mera berott på att de har haft vettiga personer på posterna (åtminstone somliga nyckelfigurer) än att deras anhängare har förstått och stöttat dem. Det kan hålla ett tag, men inte hur länge som helst. Att satsa på en trainee-regering var väl därför inte direkt ett vettigt drag, om man säger så.

S har alltid pratat mycket om solidaritet men vi vet alla vad som händer när någon ber dem utsträcka denna solidaritet till andra än svenskar. Kom ihåg demonstrationerna när det var utländska byggarbetare i Vaxholm för en massa år sedan! Själv har jag träffat riktiga sossar som med glöd suttit vid kaffebordet och ondgjort sig över alla dessa polacker som kommer hit och tar jobben ”ifrån oss”.

Nu ställs saker på sin spets i och med alla stackars människor som flyr krig och elände. S ledning kan givetvis inte göra annat än att stå upp för hederliga värderingar. Men deras väljare vill inte. Deras väljare vill att det ska bli som förr. Med ett snällt parti som gör som facket vill och delar ut pengar till höger och vänster. Till ”oss svenskar”, n.b. Andra göre sig icke besvär. ”Inte komma hit och ta våra bidrag från oss!”

Ytan på det s.k. statsbärande partiet krackelerar och deras efterföljare, med snarlikt namn, är där och nappar åt sig godbitar. De heter ju nästan likadant också. Bara ett D som skiljer.

Varför vara förvånad?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s