Beskyddarinstinkt?

Besökaren

Besökaren

Jag sitter och skriver. Behöver läsa på lite om vad forskningen säger om beskyddarinstinkt. Hittar mest löst underbyggda tyckanden om moderns beskyddarinstinkt gentemot sina barn eller om hur manipulativa kvinnor kan utnyttja mannens beskyddarinstinkt gentemot kvinnor. Vill ha fakta om mäns beskyddarinstinkt och just när jag sitter och provar olika sökord och kombinationer hörs ett ljud i huset. Det låter som om någon är på väg in, men jag ser ingen när jag tittar efter. Inte förrän jag kikar in i sovrummet. Där finns en uppskrämd liten fågel som flaxar mot rutan. Den har dessutom bajsat lite i rena förskräckelsen, tack och lov inte på sängen utan i fönsterblecket där det kommer att gå lätt att torka bort.

När jag försiktigt sträcker ut handen för att komma åt att öppna fönstret blir den ännu mer förskräckt och flaxar i panik förbi mig, förbi den vidöppna dörren, öppen mot friheten och grönskan, och fram till det stora fönstret mot havet, min skrivplats. Med en smäll slår den i glasrutan och sedan sätter den sig på bordet. Den låter de små vingarna hänga ut åt sidorna och huvet hänger nedåt. Ska den dö nu?

Efter en kort stund tar jag den utan några protester eller avvärjningar. Vi går ut. Vad göra? Sätta den på en sten? På trädgårdsbordet?

Till sist kommer jag på att jag bara ska låta den vara. Kan den flyga så gör den nog det. Jag tar bort handen som jag hållit försiktigt runt den lilla kroppen. Den blir sittande i andra handen. Vi står där. Den sitter stilla och börjar efter en stund se sig om. Och så flyger den iväg mot björken och försvinner.

Nu drar jag för den tunna gardinen som brukar hänga för dörröppningen. Sånt där ska inte behöva hända och man vill inte behöva begrava små fåglar som flugit ihjäl sig mot de förrädiska fönstren.

Det var en rödhake, vilket inte syns på bilden som jag hann ta i all hast med mobilen. En favorit! Och säkert en unge.

Sedan återgår jag till att leta fakta om beskyddarinstinkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s