Stenknäck

Ja, jag lever för närvarande mitt i naturen och njuter av grönska, fågelsång och närheten till både fåglar och större djur. En besökare på fåglarnas matplats har varit Stenknäcken. Det var så roligt att återse den, senast jag hade sånt fint besök var när jag bodde i Västervik, också nära härlig natur.

Och så kommer den, fågeln med den vackra teckningen och det spännande namnet. Stenknäck! Visst signalerar namnet kraft, oräddhet och mod? Inspirerande! På latin kallas den Coccothraustes coccothraustes och är tydligen den enda coccothraustusen som vi har i Europa. Jag hittar på Wikipedia att det finns två arter till, C. vespertinus, ‘Evening grosbeak’ och C. abeillei, ‘Hooded grosbeak’, i Nord- respektive Centralamerika. Och så finns det några underarter till vår Stenknäck också.

Näbben klarar 50 kilopond, så den kan nog knäcka både det ena och det andra! Påminner om domherre i kroppen men är betydligt större. En Hulken-domherre!

Fågeln drar sig söderut på vintern, men en del stannar tydligen i södra Sverige också. På utbredningskartan i både fågelboken och på nätet har den tagit sig upp till Östhammar, men inte längre norrut, där jag är. Mitt exemplar är kanske en pionjär?

Stenknäck på lunchvisit

Stenknäck på lunchvisit

Här beter den sig annorlunda än grönfinkar, talgoxar och nötväcka. Kommer bara någon enstaka gång, medan de är där mest hela tiden. Och verkar skyggare. Flera gånger har den hunnit smita innan jag fick fram kameran, så nu var jag förberedd med rätt objektiv och ”skjutklar”. Jag ville ju så gärna ha en bild av den. Jag plåtar den genom mitt – ännu inte så tvättade – fönster. Det gick väl rätt hyggligt ändå, även om det blev lite disigt. Kan bero på att dimman smög in från Bottniska Havet ungefär samtidigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s