What we in Sweden call a skiftnyckel

IMG_2678

Mina skiftnycklar och en outsider

Jag har insett att jag lider av en böjelse. Eller lider och lider… det är egentligen ett nöje. Vad är det då? Jo, jag tycker om skiftnycklar. Jag tycker särskilt mycket om mina egna skiftnycklar och alldeles speciellt den minsta. Eller, nja, det är nog den mellanstora.

Eftersom jag inte är besatt av någon egosynton samlarvurm, som somliga andra jag känner, äger jag bara tre stycken. Var god se bilden! Och när jag nu la fram dem för att föreviga dem i skuggan av en ståtlig björk fick den där fjärde grunkan hänga med. Den som har någon sorts liknande funktion, men inte är en skiftnyckel. Vad heter den egentligen? Tycker jag om den? Nja. Den har bara hamnat i mitt liv på oklart sätt och fått hänga med.

Varför tycker man om skiftnycklar? De flesta av oss skulle förmodligen välja ”kniv” om vi ombads att säga vilket verktyg vi skulle ta med till en öde ö, om vi bara fick ta ett enda. Det skulle säkert jag med. Den här varma känslan för skiftnycklar har inget som helst med pragmatism att göra. Det är bara en irrationell känsla, en attraktion och stimulans. Men hur?

Den är lite klurigare än en vanlig simpel kniv som bara har ett blad och ett skaft och förhoppningsvis låter sig slipas till en skärpa som övergår det mesta man själv har att komma med när det gäller skärpa.  Den RÖR sig när man skruvar på hjulet. Man skruvar åt ett håll och skänkeln (eller-vad-det-heter) rör sig åt ett annat håll. I ett annat plan, om man ska vara exakt. Och exakt kan man ju försöka vara, för det är vad en skiftnyckel kan vara. Om man sköter om den och inte använder den t ex som hammare, vilket jag har sett förekomma någon gång.

Så gör man väl inte?

Det sägs att skiftnyckeln är en svensk uppfinning, men på Wikipedia läser jag att det i själva verket var en engelsman som kom på hur den skulle se ut. En svensk tog patent på en modifierad version många år senare. Och om man reser utomlands och behöver låna en skiftnyckel kan man be om en ”adjustable spanner” i England eller en ”adjustable wrench” om man reser i USA. Det är nog säkrare än att be att få låna en ”what we in Sweden call a skiftnyckel”.

Men vad heter den där näst längst till höger på bilden?

Annonser

En tanke på “What we in Sweden call a skiftnyckel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s