Funkofobi

När man åker t-bana och buss utan bok kan man som omväxling lyssna på radio. Det gjorde jag idag och fick då vara med om ett inslag om SAOL, Svenska Akademiens Ordlista, som nu ska komma ut i ny version. Bara ett par veckor kvar tills manus ska lämnas in, sas det.

Här tog man upp ordet funkofobi. Det är ett godkänt ord som kommer att finnas med och som definieras (ungefär, om jag minns rätt) ”fördomar mot funktionshindrade”. I inslaget medverkade dels huvudredaktören för SAOL och dels en representant för unga funktionshindrade, som verkar vara en egen organisation som jag inte vet något särskilt om.

Funkofobi. I mina öron ett konstigt ord för en olustig företeelse. Representanten för unga funktionshindrade var inte helnöjd med definitionen, utan ville ha ordet ”funktionsvarierad” i stället för ”funktionshindrad”.

Det är sorgligt att de som redan drabbats av ödet med ett funktionshinder (en funktionsvariation?) också ska drabbas av omgivningens fördomar mot sådant. Om det kan hjälpa dem att det finns ett ord – hur konstigt det än är – som beskriver själva företeelsen, så att människor förstår vad som avses, så kan jag stödja det.

Det känns som om man börjar bli väldigt gammaldags och reaktionär, när man reagerar på såna här saker. Men jag tycker det är konstigt att beskriva den här (olustiga) företeelsen med ett sånt ord som Funkofobi. Gick det inte att hitta nånting bättre?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s