A trainee needs a trainer

Jag är så förundrad (och oroad) av vallöftet som Socialdemokraterna nu lanserar så storstilat, det som handlar om s.k. trainee-jobb i välfärden. Visst är det fint att ställa ut löfte om jobb inom 90 dagar för alla ungdomar, det behöver de och det är rätt att sänka trösklar och hjälpa dem på traven. Men på vems bekostnad?

Såhär skriver S i Stockholm enl SvD idag:

Vi genomför en 90-dagarsgaranti där alla unga arbetslösa ska erbjudas jobb, utbildning eller praktikplats inom nittio dagar. Vi satsar på ett kunskapslyft med 2 500 nya platser i vuxenutbildning samt traineejobb i välfärden.

I hela landet är det tänkt att det ska bli 20 000 såna jobb ”i omsorgen”, 5 000 ”i vården” och 7 000 ”på fritids”. Källa: socialdemokraterna.se.

Men hur ska detta gå till i praktiken? Det här är gymnasieutbildade ungdomar upp till 24 år, utan utbildning i övrigt! Någon i S som har tänkt på hur det blir när de kommer till jobbet för att vistas där 75 procent av arbetstiden. Vem ska ta hand om dem?

Jag har erfarenhet av hur det är att ta hand om outbildade personer som ska ”hjälpa till” i vården. Det är ytterst sällan någon hjälp. Det är i mycket hög utsträckning en belastning.

Jag förstår att Vårdförbundet har reagerat negativt. Utan speciellt utsedda handledare som tar hand om den unge traineen kommer S:s förslag att innebära att ännu mindre tid och resurser kan ägnas åt det som är verksamhetens syfte – att vårda och ge omsorg.

Konstigt nog har jag aldrig hört någon av Löfvéns motdebattanter lyfta just detta särskilt tydligt. Det var bra att Vårdförbundet äntligen röt ifrån. Men tänker Socialdemokraterna lyssna på det?

Själv har jag tjatat lite om det där i flera veckor, men mig är det ingen som hör.

Annonser

2 tankar om “A trainee needs a trainer

    1. Anna Inläggets författare

      Jag tycker synd om dem som ska ta emot dessa ungdomar. Ett par timmar om dagen räcker för att förstöra jobbet en hel för- eller eftermiddag. Dessa ska vara där sex timmar. Stackars undersköterskor och sjuksköterskor. Och ännu mer: stackars omsorgstagare och vårdtagare!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s