Utbilda dig och lev längre

Mitt i sommarvärmen (nåja, lite varmt är det i alla fall i solen) kommer Statistiska Centralbyrån med färsk statistik om livslängd. Nu minskar gapet mellan kvinnor och män i en jämförelse med hur det var för bara tio år sedan. Då var medellivslängden för oss kvinnor fyra år längre än för männen, nu är skillnaden bara tre år.

Men… det intressanta med rapporten är kanske snarare att medellivslängden påverkas mer av utbildningsnivå än av kön. Skillnaden mellan högutbildade och lågutbildade har – till skillnad från den mellan könen – ökat med ett år under de senaste tio åren.

Många kvinnor är förstås både kvinnor och högutbildade, kanske allt fler väljer att utbilda sig. Skulle det vara en förklaring till att mer utbildning ger längre medellivslängd?

Det är glädjande!

Inte glädjande att lågutbildade lever kortare, men glädjande att människan själv kan påverka saken. Vilket inte är lika enkelt när det gäller den könsrelaterade livslängdsprognosen.

Vilka politiska konsekvenser kan dras av detta? Kan man påstå att lågutbildade har fått sämre levnadsvillkor under tioårsperioden mellan 2002 och 2013 och är det i så fall förklaringen?

Jag vet inte, andra får dra slutsatser och fundera över vad det betyder och hur det påverkar såväl politiska som privata beslut. Själv skulle jag råda alla att skaffa sig en bra utbildning. Möjligheterna finns och jag har svårt att förstå dem som låter bli.

Artikel i Dagens Medicin här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s