Möte med Bill

För snart tio år sedan smygfotade jag Bill Gates hus i Seattle. Det ser ut så här:

Bill Gates hus i Seattle

Bill Gates hus i Seattle

Och idag har jag träffat honom. Ja, träffat och träffat… Men jag hade äran och nöjet att få delta när han framträdde på ett seminarium på Karolinska Institutet i förmiddags. Jag blev inbjuden till evenemanget som KI-alumni och tog vara på chansen. Såna saker ska man inte missa.

Aula Medica är en imposant byggnad som de har lyckats klämma in mellan Medicinska Föreningen och ”Snusket”, det gamla fina 1700-talshuset där man gick och tog dammsugare eller arraksboll med kaffe, serverat i porslinskoppar av snälla tanter. Långt bort på 70-talet.

Aula Medica, inklämd i den lilla parken mellan "Snusket" och MF.

Aula Medica, inklämd i den lilla parken mellan ”Snusket” och MF.

Hans Rosling värmde upp med att visa lite statistik i sitt formidabla format Gap-Minder. Och han gjorde en stapel av biståndsmiljarder från världens länder, där Bill och Melinda Gates Foundation sitter som en liten vit kluns på Sveriges bistånd.

Biståndsstapel enl Hans Rosling

Biståndsstapel enl Hans Rosling

Och sen kom Bill….

Bill Gates är nog en riktigt smart typ. Först tjänar han ihop en massa pengar på sin smarthet, sen bestämmer han sig för att använda dem för att göra bra saker för världens fattiga. Inte illa, inte illa alls!

Lokalen var förstås fullsatt när min gamla kurskamrat, numera rektor för KI, inledde med att hälsa välkommen. På snygg brittisk engelska berömda han Doctor Gates för diverse olika framstående åstadkommanden. Sen var det Bills tur att inta scenen.

Det hela gick att följa på ki.se och för oss som var där var det förstås en givande och optimiserande stund. Världen idag är så mycket bättre än för bara tio år sedan, sa Bill.

Det är tio år sedan jag hade nöjet att åka båt i Seattle och vid det tillfället spana på Bill Gates hus. Det var något år innan han bestämde sig för att satsa på världsförbättring. Det gjorde han rätt i!

Bill mellan min gamla kurskamrat Anders (numera KI:s rektor) och fenomenet Hans Rosling.

Bill mellan min gamla kurskamrat Anders (numera KI:s rektor) och fenomenet Hans Rosling.

 

Annonser

4 tankar om “Möte med Bill

 1. Gabrielle

  Hade gärna varit med på det där. Jag såg en del av det via datorn. Är full av beundran för Bill Gates och vad han och hustrun gör genom sin organisation. Också att dom kan stimulera andra rika knösar och knösor att lämna miljarder – eller miljoner i alla fall – till välgörenhet av olika slag.
  Och Hans Rosling är alltid intressant och inspirerande att lyssna till och titta på.

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   Det är intressant med en person som har hans bakgrund och talanger, så annorlunda en politiker vem-som-helst. Bill har förstås en hjärna som fungerar logiskt, bygger resonemang, drar slutsatser, prövar, följer upp, korrigerar, hamnar mer och mer det som är ”rätt” eller ”optimalt”. Hur skulle han annars ha kunnat åstadkomma Microsoft och allt det där?
   Nu använder han precis samma teknik för att se till att få så mycket verkningsfullt bistånd per dollar som det bara är möjligt. Och det blir resultat.
   En viktig del är väl förmågan att kunna hålla reda på flera saker samtidigt. Och inte vara beroende av att vara populär (och bli återvald), så som politiker är. Nu verkar han ha insett att det är viktigt att inte bara göra biståndsjobb utan också att marknadsföra det bland världens demokratiskt valda politiker. Så att de kan lära sig något.
   Jag är imponerad och man blir nästan optimist av att höra honom berätta och svara på frågor.

   Svara
 2. gotton bagger-Jörgensen

  Tänk om fler var som Bill Gates! Men man kan ju göra skillnad i det lilla också. Många tillsammans blir också mycket! ”Optimiserande”, ett nytt ord?

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s