Centern borde byta namn

Läser en debattartikel skriven av centerpartisten och riksdagsmannen Johan Linander i SvD här.  Han skriver att ”Sverige översvämmas av centralistiska idéer och förslag”, att detta är förödande och att hans parti Centern har varit motståndare till centralisering i hundra år.

Jag undrar varför man i så fall väljer partinamnet Centern. Det leder tanken lite fel, tycker jag. Har de någonsin reflekterat över ordets makt över tanken?

De andra partierna har mindre vilseledande namn. Socialdemokraterna är socialdemokrater, det är inte så konstigt vad som menas med det. Vänstern är kommu…. nejvisstnej, de är vänsterpartister, inget konstigt med det heller. Folkpartiet är för diverse folk, det säger inte så mycket men de heter visst Folkpartiet Liberalerna egentligen och använder själva ofta begreppet liberaler om sig själva. Det säger ju lite mer. Moderaterna heter förstås Moderata Samlingspartiet och det säger verkligen ingenting alls. Vadå moderata? Vadå samling? Handlar det om att moderera sin politik och samlas kring den med utgångspunkt i härskande opinionsläge? Vända kappan efter vinden, kan man säga? Ja, nånting sånt. Kristdemokraternas partinamn leder förstås tanken till att dom är kristliga och det säger de att de är i sina värderingar men inte i sin politik, där är de ekumeniska eller religiöst obundna. Eller nånting sånt. Sverigedemokraterna vill ha Sverige för sig själva, ut med dom andra säger dom. Ja, namnet stämmer ju väl med politiken, bortsett från att de egentligen inte är demokrater. Men begreppet demokrati har nu blivit väldigt mångtydigt och svårtolkat. Och att Miljöpartiet värnar om miljön behöver vi inte tveka om. Vad de sysslar med i övrigt får man förstå på annat sätt och partinamnet har det fiffiga med sig att det verkar som om ingen annan bryr sig om miljön.

Inget av dessa partier har ett namn som leder tanken till något som är direkt motsatt till den politik de står för.

    Men Centern?

Låter som en fotbollsterm eller godis, mer än som ett politiskt parti som har som kärnfråga att de-centralisera!

Varför heter dom inte De-Centern i såfall?

Andra förslag: Landsbygdspartiet, Svenska landsbygdspartiet, Småföretagarnas samlingsparti…. eller vad? Förslag, tack!

△▽△▽△▽△▽△▽△▽△▽△▽△▽

Uttrycket ”ordets makt över tanken” har jag försökt att hitta ursprunget till. Det närmaste jag kommer är Francis Bacon (1561-1626), brittisk filosof, jurist och statsman på sin tid. Han varnar för fördomar och en av de fyra i hans lista handlar om ”språkets makt över tanken”.

Undrar om Centerns spindoktorer och tankesmedjor kan sin Bacon? Det ligger ju inte så långt borta, med tanke på att en viss andel medlemmar och väljare är grisbönder. 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s