”Ryssen kommer”

Borde vi gå med i NATO? Dagens debattartikel av Göran Hägglund på SvD Brännpunkt  får mig att fundera på den frågan.

putin

Det som händer i Ukraina visar att starkast (militärt!) vinner. Vi har förstås inte sett hur det slutar än eller om Putin överhuvudtaget är påverkbar genom ekonomiska påtryckningar eller så. Men antagligen bryr han sig inte ett skvatt om sånt. Han kan prioritera det som ger honom chansen att återställa sovjetimperiet, nämligen militär makt.

Människor i de baltiska länderna är oroade, men de är ju ändå medlemmar i NATO. Putin vill nog inte ha den militärmakten emot sig och kan tänka avstå av det skälet. Men Finland och Sverige är lättare byten i framtiden. Kanske i Putins bleka ögon smakliga substitut för Estland, Lettland och Litauen?

Göran Hägglund föreslår en utredning av vad NATO-medlemsskap skulle innebära. Jag tycker det är ett utmärkt förslag. Ta reda på pro’s and con’s och låt oss överväga detta. Putin kan räknas ha ett antal år kvar vid makten och vill förmodligen lämna efter sig något betydligt större och mäktigare än han tog över på 90-talet. Händelserna i Ukraina visar att han inte bryr sig om överenskommelser och löften.

Vårt medlemsskap i EU har ingen skyddande effekt om Putin vill ha Finland och Sverige. Jag tror vi blir tryggare i NATO.

Göran Hägglunds debattartikel här.

En tidigare debattartikel om saken här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s