Stadsutflykt med ankarplats

De senaste månaderna har fyra överfall på kvinnor ägt rum här på Lidingö. En man har rusat fram och slagit ner kvinnorna, dagtid, på nån trottoar. Kanske är det samme man alla gångerna, det är inte klarlagt än och ingen är gripen. Än.

I alla fall gör dessa händelser att ensamma promenader känns en smula obehagliga. Hunden är bortrest och nu drar jag mig för att promenera utan henne på mina vanliga ställen här på ön. Igår åkte jag därför in till Stockholm för att röra på mig lite där istället. Kom till Karlaplan där dammen förstås är tömd på vatten och en stor stilig julgran fanns istället. Uppskattat av en flock förskolebarn som var trevliga att se och höra!

Karlaplan

Karlaplan

Inne på Fältöversten var det lugnt, ingen stress eller trängsel. Jag passade på att göra ett ärende och gick sen ut mot Gärdet. Passerade SVT-huset och kom att tänka på ett nyhetsankare som var i tidningen häromdagen för att han fyller år. Och började fundera över varför det heter ”nyhetsankare”. Konstigt uttryck, egentligen. Nyheter är någonting som känns snabba och flyktiga, oberäkneliga, oväntade. Ett ankare är något som sitter väldigt fast och stilla och håller saker på plats. Bestämde mig för att kolla upp det hemma sedan.

På Gärdet har Cirkus Scott sitt stora vackra tält uppställt, det passade inte alls dåligt den här eftermiddagen. Anblicken väckte förstås barndomsminnen. Men inte var det sådär stort och vitt och fint på den tiden?

Cirkus Scott på Gärdet i Stockholm

Cirkus Scott på Gärdet i Stockholm med Borgen och Kaknästornet

Efter mera promenerande hoppade jag på 76-an och tog mig hemåt. Här kastade jag mig över datorn, förstås, och fick veta att det första nyhetsankaret var den kände amerikanske TV-mannen Walter Cronkite, ”anchorman for CBS”. I samma wikipediaartikel står att det i USA spreds ett falskt rykte att nyhetsuppläsare i Sverige kallades ”cronkiters”. I alla fall härstammar själva uttrycket med ”anchor” från 40-talet och syftar på den siste i en stafett. Lagets starka kvinna eller man som springer sista sträckan, typ.

Roligast hade jag nog av att titta på de glada små barnen i dammen på Karlaplan. Flera av dem gjorde tappra försök att klättra upp inuti granen men stoppades av sina medföljande vuxna. Och så hoppades det från kanterna och dinglades med ben och sprangs hit och dit. Gratisnöje och minst lika kul som cirkus.

(Bilderna är som dom blir med en mobiltelefon. Större bilder om du klickar.)

Annonser

2 tankar om “Stadsutflykt med ankarplats

 1. Gabrielle

  Otrevligt verkligen med den där killen som ger sig på kvinnor. Vad får man göra för att försvara sig egentligen? Överfallslarm som tjuter kanske inte hjälper utan killen hinner klippa till en i alla fall. Pepparspray får man ju inte använda men jag hittar på en sida nåt dom kallar ”laglig pepparspray”, som ger stark sveda i ögonen och som dessutom rödfärgar angriparen. Kanske kunde man få fast honom så?
  Nästa fundering är helt enkelt att bilderna blev väldigt fina trots att det bara är mobil. Vackert ljus i båda bilderna.

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   Ja, det är hemskt illa att någon (eller några?) tar sig rätten att ge sig på sina medmänniskor på det där viset. Jag känner mig otrygg när jag går ensam, särskilt om det är mörkt förstås. Undviker det.
   Tveksam till om jag skulle våga använda något för avskräckning, typ pepparspray eller hårspray. Tänk om vederbörande blir så provocerad att han ökar våldet. Skrika och sparka skulle jag definitivt försöka göra. Om man inte blir paralyserad av skräck, förstås.
   Ja, det är kul att iPhone har en så pass hygglig kamera. Om ljuset är det rätta.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s