Viktigt om det ”postdemokratiska samhället”

Jens Stilhoff Sörensen (bilden hämtad från Sveriges Radios hemsida)

Jens Stilhoff Sörensen (bilden hämtad från Sveriges Radios hemsida)

Hörde nyss med ett halvt öra på P1 och programmet OBS. Men jag fick dra på volymen och lyssna noga när en man började tala om hur vi lever i en systemförändring, där demokrati och yttrandefrihet hotas. Mannen heter Jens Stilhoff Sörensen, lektor i Freds- och Utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet samt forskare vid Utrikespolitiska institutet. Han har tidigare jobbat på bl. a UD.

I OBS fick han cirka en kvart på sig att tala om  Det postdemokratiska samhället. Det är en otäck bild, som var och en av oss kan behöva reflektera kring. Jag klipper in ett par citat:

Det postdemokratiska samhället är inte öppet odemokratiskt men valen och yttrandefriheten har urholkats och förlorat i innebörd. I Sverige har vi fortfarande hyggligt förtroende för demokratin även om det minskar. Men hoten mot yttrandefriheten i Sverige är överhängande. Det tydligaste exemplet är när den grundlagsbefästa meddelar- och yttrandefriheten inskränks på arbetsplatser.

Den nya styrningsfilosofi som går under namnet New Public Management innebär kort att den offentliga sektorn styrs som en samling företag som ska vara vinstdrivande eller får anslag utifrån marknadsimiterande premisser. Utöver att slå sönder själva iden med offentlig service till förmån för, marknads- och kundtänkande är resultatet en omvandling av tjänste- och ämbetsmannens etik till försäljarens och lobbyistens logik. Som anställd företräder man plötsligt inte längre det offentliga på medborgarnas uppdrag utan ett särintresse där man måste tänka på den egna myndighetens varumärke och den direkta ekonomiska bestraffning eller belöning som är kopplad till detta.

Vi får höra några exempel ifrån universitetsvärlden. Exempel på hur yttrandefrihet har inskränkts, så att de som yttrar något som ledningen inte gillar, de blir avskedade. När de överklagar och JK-anmäler är det ingen som bryr sig. Stilhoff Sörensen ger flera exempel. Han kommenterar också de allvarliga konsekvenser som kan uppstå, när anställda bara törs säga sådant som cheferna gillar att höra, dvs. självcensur.

Hela hans uppläsning var faktiskt oerhört intressant och skrämmande. Det känns så viktigt att få igång en debatt om dessa frågor. Nu har jag för mig att det pågår nån sorts utredning för att säkra meddelarfrihet hos de som är anställda hos entreprenörer till det offentliga – privata skolor, privata vårdföretag osv. Men än så länge är inte den lagstiftningen på plats. All anledning att ha en offentlig debatt om hoten mot yttrandefrihet och demokrati!

Mitt lilla bidrag här blir att rekommendera lyssning eller läsning av Jens Stilhoff Sörensens inlägg!

Här kan du läsa hela hans text.

Här kan du höra den.

Annonser

En tanke på “Viktigt om det ”postdemokratiska samhället”

  1. Gabrielle

    Tack! Mycket intressant artikel. Ruggigt, inte minst detta med universiteten. Och om övervakningen av medborgarna skriver han att den nu har ”nått längre i den västerländska demokratin än den någonsin gjorde i de kommunistdiktaturer vi en gång kritiserade”.
    Det känns som att man (jag) borde ställa sig på Sergels Torg med en trumma och en megafon eller nåt och försöka sprida kunskap om vad som håller på att hända med yttrandefriheten och demokratin!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s