Konfirmander

I gömmorna finns min Farmors konfirmationsfoto bevarat. Jag har tillskrivit församlingen och frågat om de vill ha originalet, men de har aldrig svarat. Så det är kvar. Glada konfirmander? Tja, i några av dessa ansikten kan skymten av ett leende anas.

På baksidan finns anteckningen: ”Konfirmationskort 18/9 99. Lerbäcks prostgård (nära Askersund). Prosten Wilh. Callmander. På hans högra sida Sigrid Wallner”.

Sigrid är den allvarsamma unga kvinna som kom att bli min Farmor.

Konfirmation Lerbäcks prostgård 9 september 1899. Min farmor vid prostens högra sida.

Endast en av de unga kvinnorna är klädd i vitt. Var hon en tapper föregångare till senare tiders konfirmationsmode? Hur kände hon sig när hon skiljde sig så påtagligt i mängden? Inget vet jag om dessa människor, förutom om min farmor Sigrid Ingeborg. Någonstans sitter kanske andra i min generation och funderar kring okända mänskor på gamla bilder. Tänk om någon känner igen sin mormor eller farmor här!?

Prosten tycks satsa på att se stram och manlig ut, men det lyckas väl inte riktigt. Varför handen innanför rocken? Varför fötterna i kors?

Frågorna hopar sig.

Annonser

3 tankar om “Konfirmander

 1. Gabrielle

  Jag googlade lite på det här med kläderna. Konfirmationen innebar tydligen att man fick börja klä sig som en vuxen, och borgerliga gifta kvinnor var oftast klädda i svart under 1800-talet. Så gick man klädd t.ex. när man skulle gå i kyrkan. Konfirmationskläder för flickor blev därför också svart klänning. Men mot slutet av 1800-talet tyckte man att unga flickor som skulle konfirmeras borde klä sig i vitt istället, annars såg dom för vuxna ut!

  ”Bytet från svart till vitt tog sig ibland egendomliga uttryck: så t.ex. kunde två klänningar krävas – en vit för själva konfirmationen och en svart för nattvarden dagen därpå. Mest konservativ visade man sig inte oväntat vara i Bohuslän där schartauanska präster och/eller församlingar såg till att flickorna på vissa håll bar svart in på 1950-talet!”

  Man kan undra över gänget på bilden. Bara flickor. Hade dom jättetråkigt där i konfirmationsundervisningen? Inte ser dom glada ut. Jag tror inte det var roligt utan trist och stramt och gammaldags och en massa urtjatigt tragglande med bibeln. Fast man kan ju hoppas att det var liiiite roligare än så. Vem vet förresten vilka känslor som rymdes innanför dom där höghalsade klänningarna fast ansiktena inte visar nåt. Kanske var dom kära i prosten allihop? Antagligen var dom inte så vana vid män, dom gick väl i flickskola allihop. Och den gode Callmander kanske var en charmör?

  Svara
  1. Anna Inläggets författare

   Ja, dom ser rätt vuxna ut, flera av dem. T ex Sigrid Ingeborg. Hon är på bilden bara 16 år, inte ens fyllt 16 förresten. Men ser verkligen äldre ut.
   Inte får man intryck att det var särskilt roligt. Men Callmander tycks ha det bra. Vad HAR han där under rocken, egentligen? Några bröstkarameller att bjuda på efter fotograferandet?

   Svara
 2. Ping: I skolan « Gabrielles blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s