Trendiga barnvagnar har fler bromsar än man tror

Alla flitiga läsare av min sporadiska blogg kommer ihåg att jag skrev i bloggen (här) om trenden med barnvagnar där barnet är vänt framåt och när jag såg en liten pojke bli skräckslagen utan att hans mamma överhuvudtaget märkte det. Idag hörde jag ett inslag i Sveriges Radio P1 Vetenskapsradion som rörde detta. En forskare har undersökt samband mellan såna barnvagnar och barns språkutveckling. Hennes resultat kan innebära att barns språkutveckling påverkas negativt av att de förs fram i såna strollers där de är vända framåt. Inga kausalsamband påvisade förstås. Men visst är det lite läskigt.

Av nån kufisk anledning blir det plötsligt modernt och trendigt att ha en barnvagn där den lilla resenären sitter vänd framåt i färdriktningen. Ögonkontakt, möjlighet att se ansiktsuttryck, leenden osv. – allt det tar man bort från det lilla barnet.

Forskaren Suzanne Zeedyk, som intervjuades i programmet (lyssna här) hade också noterat att barn sover mer i traditionellt riktade vagnar. Kanske som tecken på större trygghet när man ser pappan eller mamman från där man sitter?

En jämförelse mellan barn i bakvända och framvända strollers med avseende på hur ofta barnet skrattade, 20 barn per grupp, visade att av de barn som kunde se den vuxne skrattade hälften medan endast ett enda av 20 barn skrattade nån gång i den grupp där barnet satt framåtvänt!

Hur rimligt är det att modetrender ska tillåtas gå ut över människor när de befinner sig i den allra mest sårbara och utsatta perioden i sitt liv??

Jag vill lägga in en protest mot att man vänder barnet från sig! Återgå till den gamla sortens vagnar och strunta i barnvagnstillverkarnas exploatering av unga människors längtan att vara trendiga!!

Läs mer här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s